Elämäni ensimmäiset vappumunkin valmistuivat eilen pakon edessä. Äiti muisti minua tekstiviestillä etelän lämmöstä, että vappuna ei ole munkkeja. Paniikkihan siinä oli iskeä. Äiti kun aina perinteisesti joka vuosi munkit meille valmistanut. Mietin ehkä kerran tai kaksi, viitsinkö lähteä urakkaan, sitten päätin, että nyt on aika itse kokeilla munkkien valmistamista....
Munkit
27kpl pieniä pyöreitä ja 15kpl isoja munkkirinkilöitä
4dl maitoa
50g hiivaa
3 kananmunaa
1½dl sokeria
2tl kardemummaa
½tl suolaa
n.1kg vehnäjauhoja
100g margariinia
Sekoita kananmunat ja sokeri. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Yhdistä maito-hiivaseos muna-sokerin sekaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen kokoajan sekoittaen. Alusta taikinaa lopuksi kädellä. Lisää pehemennyt margariini ja loput jauhoista. Anna taikinan kohota puolisen tuntia lämpimässä paikassa liinan alla.
Jaa taikina kahteen osaan. Leivo taikina tangoksi ja paloittele, pyörittele paloista pieniä pullia. Jätä kohoamaan liinan alle. Jaa toinen puolisko taikinasta samoin, mutta isommiksi paloiksi. Pyörittele pulliksi, litistä ja ota pullonkorkilla keskeltä rinkula pois. Nosta pellille kohoamaan. Kohota n.20minuuttia.
Kuumenna kattilassa paketti munkkirasvaa ja paketti kookosrasvaa, kun rasva on 180 asteista, voit aloittaa munkkien paistamisen. Käytä apuna reikäkauhaa ja talouspaperia. Pidä kansi lähettyvillä kokoajan rasvan syttymisen varalta. Paista munkkeja parisen minuuttia/puoli, nosta valmiit munkit talouspaperin päälle, näin liika rasva imeytyy paperiin. Sokeroi munkit kulhossa ja nosta tarjoiluastialle.
Itse käytin näin ensikertalaisena apuna lämpömittaria, joten rasvan lämpötilaa oli helppo tarkkailla kokoajan. Minulla samanlainen kuin pullahiirellä, josta löytyikin hyvät kuvalliset ohjeet!
Vaihtelua munkkeihin saat kierittelemällä ne kaneli-sokerissa tai kuorruttamalla suklaalla/mansikkatomusokerilla.
Helmeilevää Vappua kaikille!!!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.