Elämäni ensimmäiset vappumunkin valmistuivat eilen pakon edessä. Äiti muisti minua tekstiviestillä etelän lämmöstä, että vappuna ei ole munkkeja. Paniikkihan siinä oli iskeä. Äiti kun aina perinteisesti joka vuosi munkit meille valmistanut. Mietin ehkä kerran tai kaksi, viitsinkö lähteä urakkaan, sitten päätin, että nyt on aika itse kokeilla munkkien valmistamista....

Munkit

27kpl pieniä pyöreitä ja 15kpl isoja munkkirinkilöitä

 

4dl maitoa

50g hiivaa

3 kananmunaa

1½dl sokeria

2tl kardemummaa

½tl suolaa

n.1kg vehnäjauhoja

100g margariinia

 

Sekoita kananmunat ja sokeri. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Yhdistä maito-hiivaseos muna-sokerin sekaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen kokoajan sekoittaen. Alusta taikinaa lopuksi kädellä. Lisää pehemennyt margariini ja loput jauhoista. Anna taikinan kohota puolisen tuntia lämpimässä paikassa liinan alla.

Jaa taikina kahteen osaan. Leivo taikina tangoksi ja paloittele, pyörittele paloista pieniä pullia. Jätä kohoamaan liinan alle. Jaa toinen puolisko taikinasta samoin, mutta isommiksi paloiksi. Pyörittele pulliksi, litistä ja ota pullonkorkilla keskeltä rinkula pois. Nosta pellille kohoamaan. Kohota n.20minuuttia.

Kuumenna kattilassa paketti munkkirasvaa ja paketti kookosrasvaa, kun rasva on 180 asteista, voit aloittaa munkkien paistamisen. Käytä apuna reikäkauhaa ja talouspaperia. Pidä kansi lähettyvillä kokoajan rasvan syttymisen varalta. Paista munkkeja parisen minuuttia/puoli, nosta valmiit munkit talouspaperin päälle, näin liika rasva imeytyy paperiin. Sokeroi munkit kulhossa ja nosta tarjoiluastialle.

Itse käytin näin ensikertalaisena apuna lämpömittaria, joten rasvan lämpötilaa oli helppo tarkkailla kokoajan. Minulla samanlainen kuin pullahiirellä, josta löytyikin hyvät kuvalliset ohjeet!

Vaihtelua munkkeihin saat kierittelemällä ne kaneli-sokerissa tai kuorruttamalla suklaalla/mansikkatomusokerilla.

Helmeilevää Vappua kaikille!!!