Vähän aikaa sitten sain kunnian tehdä tohtorinhattukakun tohtoriksi väitelleen juhliin. Samoihin juhliin matkasi myös kolme erilaista voileipäkakkua; perinteinen kinkkuvoileipäkakku, texmex-kanavoileipäkakku ja kolmen juuston kasvisvoileipäkakku.

Pohjana kuuden munan suklainen kakkupohja. Kostutukseen käytetty sirtuunamehua. Kakun tein säädettävään pyöreään reunavuokaan, jotta sain kakusta mahdollisimman korkean. Valmiin kakun leikkasin neljään osaan.

Täytteenä toiveesta oli joku raikas sirtuunainen ja salmiakin/lakritsin makuinen täyte. Niinpä ehdotin täytteeksi sitruunamoussea ja turkinpuippuricrushvaahtoa.

Sitruunamousessa flora vispiä, maustamatonta tuorejuustoa, Blå Bandin sirtuunakiisseliä (1pss kiisselijauhoa ja 1½-2dl kylmää vettä), sitruuna aromia, sekä sokeria ja liivatetta. Sitruunatäytettä tuli reunimmaisiin kahteen väliin ja keskelle salmiakkinen täyte. Turkinpippuritäytteessä flora vispiä, pussi turkinpippuri crushia ja vähän liivatetta jämäköittämään täytettä. Sokeria en tähän toiseen täytteeseen lisännyt lainkaan.

Kakun pinnalla sitruunainen sokerikreemi.

Kakun pinta kokonaisuudessaan mustaa sallisen marsipaania. Tein kakulle ensin lieriön, jonka leikkasin säädettävän reunavuoan avulla. Poistin siinä kakun halkisijan kokoisien ympyrän sisältä ja ujutin sen kakkupahville. Sitten päällystin kakun kauttaaltaan massalla. Noiden sivuun tulevien ryppyjen tekeminen olikin vähän haastellista. Niitä ryppyjä kun passaa tulemaan silloin kun ei tarvitsisi, mutta koitappas sitten tarkoituksella tehdä mahdollisimman paljon ryppyjä. Huoh. Alareunaan tuollainen suora kaitale sitten kiertämään kakun alareunaa. Vasta kuvista sitten myöhemmin huomasin, että unohdin tohkeissani kakusta kokonaan tuosta lyyran molemmin puolin ne rusettimaiset käännökset. Kyllä muuten harmitti ja pitkään. Vieläkin ottaa päähän kun näitä kakkukuvia katselin...

Lyyra tehty valkoisesta vaahtokarkin makuisesta kaulintamassasta ja viimeistelty kimaltelevalla kultaisella tomuvärillä.

Ainakin kakun pinta oli sileä...

Kakkua oli ihan hauska tehdä, eikä nämä kuvat ainakaan kakulle oikeutta anna, näyttävät kaikki virheet ainakin omaan silmään tuplana selvemmin, kuin livenä. Tuo täyte kuitenkin on sellainen, jota pitää vielä joskus johonkin omaan kakkuun päästä kokeilemaan...

Onnea hurjasti tohtorille ja kiitokset kunniasta!

Helmeilevää nyt myös Facebookissa, käykääpäs myös siellä tykkäilemässä.