Sain kunnian olla yksi Confetin valitsemista henkilöistä testaamaan Chocolate Word suklaamuotteja. Paketissa oli lisäksi laadukkaita maitosuklaanappeja ja suklaaraappa. Kuvat valitettavasti itse konvehtien valmistamisesta ovat vähän puutteellisia, sillä keskityin niin suklaan temperointiin ja tableeraamiseen, että kuvien ottaminen vähän unohtui. Mutta onneksi tässä on nyt mahdollisuuksia myöhemminkin harjoitella uudestaan konvehtien tekemistä ja sitten lupaan laittaa ihan kunnolliset kuvalliset ohjeet.

Nämä ovat siis minun ihka ensimmäisiä itse tekemiäni konvehteja. Kävin eilen kauppareissulla hankkimassa tuon lämpömittarin, jotta temperointi onnistuisi oikeaoppisesti. Se osoittautuikin loistavaksi hankinnaksi. Suklaan temperointi onnistui minulla molemmilla kerroilla heti ensimäisellä kerralla. Suklaana käytin Confetista saapuneita maitosuklaanappeja, sekä kaapista löytynyttä valkosuklaata -ihan vain vertailun vuoksi.

Temperoin ensin maitosuklaan. Käytännössä se tapahtui niin, että sulatin ensin maitosuklaanapit mikrossa, välillä suklaata sekoitellen.  Sulata suklaata, kunnes se on +45 asteista. Ota sitten 2/3 suklaasta kivi/pöytätasolle ja tableeraa suklaata suklaaraapan avulla, kunnes suklaan lämpötila on +27 astetta. Kaavi sitten suklaa takaisin kulhoon, jossa on 1/3 suklaasta ja sekoita tasaiseksi. Seoksen lämpötila pitäisi olla +30-31 astetta, jotta temperointi on onnistunut.

Täytä sitten suklaamuotin kolot suklaalla ja valuta ylimääräinen pois. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Itse olin valmistanut täytteet jo ennen suklaan temperointia valmiiksi, koska täytteet on hyvä olla jäähtynyt huoneenlämpöisesksi ennen konvehtien täyttämistä. Maitosuklaakonvehteihin valitsin täytteeksi Toffeen ja vaniljan makuisen praliinin.

Toffee-vaniljapraliini

1½dl kuohukermaa

½dl sokeria

½dl ruokosiirappia

1tl vaniljasokeria

1tl bourbon vaniljaa

Mittaa aineet kattilaan, bobour vaniljaa lukuunottamatta. Keitä seosta n.20 minuutin ajan, kunnes sakenee. Nosta pois levyltä ja lisää joukkoon bourbon vanilja. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita täyte pursotinpussiin.

Pursota täyte pussista konvehtimuotteihin ja laita pinnalle vielä kerros suklaata. Tasoita raappaa/spatulaa käyttäen konvehtien pohja tasaiseksi (käytä ylijäänyttä suklaata, ei tarvitse temperoida uudestaan). Laita kylmään jähmettymään ja kopauttele sitten konvehdit ulos muoteistaa.

Toisen kokeilun tein valkosuklaasta. Valkosuklaan temperointi oli mielestäni hitusen hankalampaa, vaikkakin onnistui heti ensimmäisellä kerralla. Sulata suklaa mikrossa +45 asteiseksi. Tableeraa kivi/pöytätasolla 2/3 valkosuklaata kunnes suklaan lämpötila on +26 astetta. Yhdistä sitten suklaa takaisin kulhossa olevaan ja tällöin lämpötilan pitäisi olla +29-30 astetta, jotta temperointi on onnistunut.

Kuva valkosuklaan tableeraamisesta:

Ja lämpötilakin pöydällä oikea, 26 astetta:

Suklaan lämpötilan mittaamista:

Täytä sitten suklaamuotin kolot suklaalla ja valuta ylimääräinen pois. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään ja täytä. Valkosuklaakuorellisiin konvehteihin valitsin täytteeksi appelsiin ja suklaanmakuisen täytteen.

Appelsiini-suklaatäyte

130g maitosuklaata

1dl kuohukermaa

1rkl appelsiini-vaniljahunajaa

1tl appelsiiniaromia

50g mantelilastuja

10g suolatonta voita

Rouhi maitosuklaa. Kiehauta kerma ja hunaja kattilassa. Kaada seos rouhitun suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi. Lisää aromi, mantelilastut ja lopuksi pehmeä voi. Anna täytteen jäähtyä ja kaada se sitten pursotinpussiin odottamaan konvehtien täyttämistä.

Pursota täyte konvehtimuotteihin ja laita pinnalle vielä kerros suklaata. Tasoita raappaa/spatulaa käyttäen konvehtien pohja tasaiseksi. Laita kylmään tekeytymään ja kopauttele valmiit konvehdit muotista pois.

Molemmat konvehdit olivat mielettömän hyviä. Oma suosikki oli tuo toffeetäytteinen, sillä täytteestä tuli juuri sopivan kiinteätä, mutta leikattavaa. Lisäksi nyt ymmärrän temperoinin tarkoituksen. Konvehtien pinta oli kaunis ja kiiltävä, suklaa lohkesi upeasti ja oli suussa "hyväntuntuinen". Lisäksi konvehti ei sulanut sormiin.

Muotti oli laadukas, kuten sanottiinkin. Sitä oli helppo käyttää ja puhdistaa. Lisäksi totesin sen erittäin kestäväksi, sillä isompikaan paukuttelu ei haitannut. Sain kaikki konvehdit hienosti irti muotistaan, vaikka se vaatikin vähän reippaampaa koputtelua kivitasoa vasten.

Voin suositella kaikille leivontabloggaajille näiden muottien kokeilemista. Itse ainakin yllätyin kuitenkin konvehtien valmistamisen helppoudesta, vaikka siinä vaiheita onkin useampia. Näitä tulee varmasti tehtyä joulupöytään/lahjaksikin. Täytteet voi valmistaa jo etukäteen ja se helpottaa urakkaa suuresti. Täytteitä ideoisessa on vain taivas rajana, joten jokainen voi valita täytteeksi omat suosikkimakunsa. Lisäksi muottien kuviointi tuo mukavaa vaihtelua. Minulla käytössä näissä vadelmamuotti. Mutta Confetin valikoimista löytyy paljon muitakin ihania muotteja, kuten mm. omat suosikkini: moderni sydän ja raidallinen sydän.

Kiitoksia Confetille näistä laadukkaista välineistä ja tästä hienosta mahdollisudesta testata suklaamuotteja!